Private equity is geld dat wordt belegd in aandelen van bedrijven, maar niet via de beurs. De term wordt meestal gebruikt voor het geld dat door investeringsfondsen en andere financiële partijen wordt geinvesteerd in bedrijven.
De beleggingscategorie behoort historisch gezien tot één van de best renderende.
Van oudsher was private equity vooral geschikt voor grote (institutionele) investeerders. Dat komt onder andere door de hoge instapdrempels per fonds en door de noodzaak van voldoende spreiding van je belegging. Ook is het maken van een goede selectie uit het aanbod ingewikkeld en tijdrovend.
Private equity is bovengemiddeld rendabel. De gemiddelde Internal Rate of Return (IRR) van private equity bedraagt over de afgelopen 10 jaar ruim 15% per jaar.
De categorie behaalt daarmee consistent hoge rendementen en doet het structureel beter dan de beurs en vastgoed.
Binnen de categorie doet venture capital het op lange termijn minder goed dan investeringen in bestaande bedrijven (growth en buyout).
Bron: Preqin
Voldoende spreiding is cruciaal voor elke soort belegging. Een AEX-index tracker volgt alle 25 beursfondsen, de MSCI World tracker volgt 1517 bedrijven en zeer succesvolle belegger Vanguard biedt met de FTSE All-World-index ETF spreiding over 4000 bedrijven.
Spreiden over sectoren is daarbij belangrijker dan spreiding over regio’s.
Binnen private equity wordt geadviseerd te spreiden over:
Private equity investeerders verdienen hun rendement primair doordat de waarde van het gekochte bedrijf toeneemt. Die waarde wordt te gelde gemaakt op het moment dat het bedrijf weer wordt verkocht (de exit).
Om waarde te creëren ondersteunen investeerders het bedrijf op vele vlakken, waaronder (internationale) groei, duurzaamheid, professionalisering en vaak ook opvolging van oprichters. Daarvoor is tijd en geld nodig, want investeringen in bijvoorbeeld nieuwe vestigingen, mensen en ICT hebben tijd nodig om hun vruchten af te werpen.
Alle (beurs-)aandelenfondsen zijn fondsen met een oneindige looptijd. In private equity is het echter een bijzonderheid, vrijwel alle private equity fondsen kennen een beperkte looptijd. Het Helder Fonds is daarop een uitzondering en kent geen einddatum.
Het voordeel van een evergreen fonds is dat je belegging eeuwig belegd kan blijven. Telkens als de onderliggende bedrijven kapitaal uitkeren in de vorm van dividend, op de opbrengsten van een verkoop wordt dat kapitaal direct opnieuw geïnvesteerd.
Evergreen fondsen behalen hierdoor een hoger absoluut rendement
De meeste fondsen private equity fondsen kennen een beperkte looptijd. In dat geval zeg je als belegger een bepaald bedrag toe, dat in delen wordt opgevraagd over een aantal jaren. Je toegezegde bedrag wordt dus niet gedurende de gehele looptijd daadwerkelijk geïnvesteerd in bedrijven die voor rendement zorgen. Dat leidt tot een gemiddeld lager rendement over je totale toegezegde (en liquide gehouden) toezegging, gemiddeld slechts de helft.